Kwalitatieve dioptrische brillen kunnen u enkele duizenden kronen kosten. Daarom moeten ze u zo lang mogelijk dienen, en dat volledig betrouwbaar. Om deze reden is het belangrijk om duidelijk te maken op welke parameters u moet letten bij de aankoop.

Zoek de exacte en actuele dioptriewaarden uit

Dioptrie is een eenheid van optische kracht, die ook wordt gebruikt in verband met de lenzen van het menselijk oog. Veel mensen zien niet zo goed als iemand met een gezond zicht. De dioptrieën in brillen bepalen hoe sterk hun lenzen moeten zijn om het zicht te corrigeren. Slechter zicht kan vanaf de geboorte voorkomen, maar verslechtert ook met het ouder worden. Er zijn twee fundamentele problemen:

 • Verziendheid (hypermetropie) – de getroffen persoon ziet dichtbijgelegen objecten niet goed. Voor het aantal dioptrieën wordt een plusteken (+) vermeld.
 • Bijziendheid (myopie) – de betreffende persoon ziet slechter in de verte. Voor het aantal dioptrieën wordt een minteken (-) vermeld.

Als u dioptrische brillen wilt aanschaffen, moet u uw exacte en actuele waarden precies kennen. Over het algemeen kunnen dioptrieën in de loop van de tijd veranderen. Bovendien moet worden toegevoegd dat deze waarden kunnen verschillen tussen het rechter- en linkeroog, dus de meting moet nauwkeurig zijn voor beide ogen.

Richt u ook op andere belangrijke waarden van het recept

Bij het kopen van dioptrische brillen moet u niet alleen de bovengenoemde dioptriewaarde kennen, die wordt aangeduid met SPH, maar ook andere belangrijke waarden uit het recept na een oogonderzoek. Wat zijn deze?

 • Pupilafstand (PD) – meestal uitgedrukt in millimeters en geeft de afstand tussen de centra van de pupillen aan.
 • Cilinderwaarde (CYL) – belangrijk in geval van astigmatisme, dat is een oogafwijking die negatief invloed heeft op de kwaliteit van het zicht.
 • Cilinderas (AX) – geeft de mate van astigmatisme aan.


Focus op het type dioptrische glazen

Na de voorgaande regels zal het geen verrassing zijn dat brillen dioptrische glazen hebben, die echter ook enkele speciale eigenschappen kunnen hebben. Bij het kiezen kunt u dus ook op dit aspect letten.

 • Verdunnde glazen – worden gemaakt van optische materialen met een hogere brekingsindex, wat een aanzienlijke verdunning van de lenzen mogelijk maakt terwijl dezelfde dioptrische kwaliteiten behouden blijven. De brillen zijn daardoor onder andere lichter.
 • Antireflecterende glazen – hebben antireflecterende elementen die spiegeling voorkomen en schittering verminderen, waardoor de ogen er natuurlijker uitzien. Bovendien kan het zicht door hen helderder en contrastrijker zijn.
 • Fotochromatische glazen – ook wel zelfkleurende glazen genoemd. Ze reageren op de intensiteit van UV-straling, waardoor ze kleuren volgens de huidige intensiteit van zonnestralen.
 • Gekleurde glazen – zijn geplaatst in dioptrische zonnebrillen, die het zicht verbeteren en tegelijkertijd beschermen tegen de werking van ultraviolet licht.
 • Glazen tegen blauw licht – voorkomen het binnendringen van blauw licht van schermen, wat negatief kan zijn voor het menselijk lichaam en de productie van melatonine, het 'slaaphormoon'.

Besteed aandacht aan het materiaal van de monturen

Monturen vormen de constructie van de bril. Het materiaal is dus essentieel voor het draagcomfort, maar ook voor de duurzaamheid. Tegenwoordig zijn ze zeer variabel. Welke basisvarianten zijn beschikbaar?

 • Kunststof monturen – brillen met deze monturen zijn lichter, goedkoper en kunnen in verschillende kleuren komen. Aan de andere kant zijn ze niet erg bestand tegen mechanische schade.
 • Metalen monturen – hoewel ze duurder en zwaarder zijn, zijn ze meestal veel duurzamer, dus uw bril kan echt lang meegaan zonder tekenen van slijtage.
 • Titanium monturen – titanium is een hypoallergeen materiaal. Bovendien hebben brillen met deze monturen meestal een lager gewicht en zien ze er elegant uit. Ze zijn echter iets duurder.
 • Houten monturen – hout is een traditioneel materiaal en producten ervan zijn ook vandaag de dag populair. Houten brillen worden meestal met de hand gemaakt, wat zich weerspiegelt in hun prijs.

Onderschat de juiste maat van de bril niet

Dioptrische brillen moeten natuurlijk perfect passen om uw comfort niet negatief te beïnvloeden. In dit opzicht is het noodzakelijk rekening te houden met drie basisparameters, die achtereenvolgens voor elk product worden vermeld.

 • Breedte van de lens – meestal de eerste opgegeven afmeting, die de grootte van de lenzen op het breedste punt aangeeft. Een breedte van minder dan 53 mm wordt aangeduid als M, een breedte van meer dan 58 mm als L. Maten daartussen worden meestal als standaard beschouwd.
 • Breedte van de neusbrug – de tweede vermelde waarde geeft de afstand tussen de monturen op de neus aan, die varieert tussen 15 en 25 mm.
 • Lengte van de zijkanten – de laatste waarde in een driecijferig getal, die de lengte van de zijkanten van het voorste deel naar het achterste aangeeft. Voor de meeste brillen varieert dit van 135 tot 145 mm.

Neem ook het ontwerp van dioptrische brillen in overweging

Dioptrische brillen zijn er niet alleen om het zicht te verbeteren, maar zijn ook een opvallend mode-accessoire, dus u moet bij uw keuze ook de visuele kant niet over het hoofd zien. Hierbij kan uw geslacht, leeftijd en gezichtsvorm een rol spelen.

 • Geslacht – hoewel veel brillen tegenwoordig als "unisex" worden aangemerkt, zijn er nog steeds producten die meer geschikt zijn voor mannen of voor vrouwen.
 • Leeftijd – leeftijd kan ook een rol spelen bij het kiezen van dioptrische brillen. Zichtcorrectiehulpmiddelen voor kinderen moeten niet alleen kleiner zijn, maar kunnen ook een speelser ontwerp hebben.
 • Gezichtsvorm – mensen met een ovaal gezicht kunnen elke bril kiezen. Als u een rond gezicht heeft, zijn opties met vierkante of rechthoekige glazen geschikter. Als u een hoekig of driehoekig gezicht heeft, zijn brillen met ovale of ronde glazen de ideale oplossing.

Let op: aangezien brillen interessante mode-accessoires zijn, kunt u tegenwoordig ook varianten zonder dioptrische glazen aanschaffen, die puur als mode-accessoire worden gedragen.