Converse sneakers zijn al meer dan 100 jaar populair. Laten we dus eens kijken naar de geschiedenis van dit merk en ons richten op de modellen die al lang tot de meest populaire behoren. Laten we daarnaast bespreken hoe je de originele schoenen kunt onderscheiden van de namaak.

Bron: Pixabay
 

Converse sneakers in de loop van de 20e eeuw

In 1908 richtte een zekere Maher Converse een fabriek op in het stadje Malden in de Amerikaanse staat Massachusetts, die hij naar zijn eigen achternaam noemde: Converse Rubber Shoe Company. Deze fabriek richtte zich op rubberen zolen voor werkschoenen en later ook op dames-, heren- en kinderschoenen met rubberen zolen. Een keerpunt kwam in 1917, toen de beroemde Converse All Stars sneakers werden gemaakt, die populair werden gemaakt door de destijds basketballer Chuck Taylor, die na zijn carrière als verkoper aan de verkoop bijdroeg.
 
De geschiedenis van Converse sneakers begon dus meer dan 100 jaar geleden. Ook in de volgende decennia waren ze erg populair onder basketballers, maar ook onder atleten en leden van het Amerikaanse leger. Ze verloren hun dominantie in de basketbalsport in de jaren '70, toen NBA-spelers begonnen met het gebruiken van concurrerende Adidas Superstar schoenen, maar ze bleven erg populair. Dit gold niet alleen voor sporters. Ze werden bijvoorbeeld ook gedragen door leden van de band The Beatles en de frontman van Nirvana, Kurt Cobain. De sneakers werden zo erg populair onder jongeren."Converses" in socialistisch Tsjechoslowakije

Het is interessant om op te merken dat "Converses" ook verkrijgbaar waren in Tsjechoslowakije vóór 1989. Het waren echter duidelijk niet de echte Converse sneakers. Ze werden vervaardigd in China en droegen de namen Forward en Warrior. Desondanks leken ze veel op de Amerikaanse basketbalsneakers. Ze waren vooral verkrijgbaar in het wit, maar soms ook in blauw. In Tsjechoslowakije waren ze populair in de jaren '70 en '80, niet alleen voor sportactiviteiten, maar ook voor dagelijks gebruik. Bovendien waren ze zeker geen schoeisel van lage kwaliteit.
 

Converse sneakers in het nieuwe millennium

De populariteit van Converse sneakers veranderde niet bij het begin van het derde millennium. Integendeel. Er vonden echter grote veranderingen plaats. In 2003 werd dit merk overgenomen door het bedrijf Nike. Onder dit merk worden nog steeds heren-, dames- en kinderschoenen verkocht, maar nu kan men ook kleding in verschillende kleuren, vormen en patronen verkrijgen. De samensmelting van deze twee modegiganten heeft dus geleid tot een uitbreiding van het productaanbod, wat betekent dat er nog steeds veel interesse is in de producten van dit merk, ook dankzij verdere stappen die zijn genomen.
 
In 2009 lanceerde Converse zijn skateboardprogramma onder de naam Cons, met ambassadeurs zoals Kenny Anderson, Anthony Pappalardo, Nick Trapasso, Jason Jessee en Mike Anderson. Tien jaar later keerde het merk terug naar topbasketbal met de schoenen All Star Pro BB, die de traditionele Converse-stijl combineren met moderne Nike-technologie. De eerste speler die het nieuwe product uitprobeerde, was Kelly Oubre Jr. Later werden ook contracten gesloten met andere basketballers, inclusief Natasha Cloud van de WNBA.
 

Populaire Converse schoenmodellen

Tegenwoordig kun je Converse schoenen in diverse uitvoeringen krijgen, waarvan sommige klassiek gesneden zijn, terwijl andere er wat bizar uitzien. Welke modellen zijn het populairst?
 
  • Converse All Stars - ze waren de eerste en zijn nog steeds populair. De schoenen, ook bekend als Chuck Taylor All Stars, waren populair onder basketballers tot de jaren '60, maar vanaf de jaren '80 werden ze meer populair als vrijetijdsschoenen in retrostijl. Onlangs was er een terugkeer naar topbasketbal met het model Pro BB. Converse All Stars zijn verschenen in honderden films, waaronder Back to the Future en I, Robot.
  • Converse The Weapon - schoenen die in 1986 werden geïntroduceerd en opnieuw gericht waren op de basketbalsport. Ze werden geproduceerd in twee kleurenschema's om te passen bij de kleuren van de uniformen van basketbalteams. Ze hadden een lederen constructie en dik gewatteerd voor meer comfort. De eerste gezichten van dit model waren Larry Bird en Magic Johnson. Later werden ook nieuwe varianten gecreëerd, zoals The Loaded Weapon en The Weapon 86.
  • Converse Cons - schoenen exclusief geproduceerd voor skateboarden. Ze zijn gemaakt van zeer duurzame materialen en zorgen voor comfort (niet alleen) tijdens het skateboarden. Ze zijn beschikbaar in zowel lage als hoge uitvoeringen en zijn geschikt voor zowel mannen als vrouwen die de skateboardlevensstijl aannemen.

Hoe namaak Converse sneakers te herkennen

Vele schoenen proberen de Converse All Star sneakers na te bootsen. Daarom geven we je enkele tips over hoe je succesvol een imitatie kunt herkennen, zodat je zeker kunt zijn dat je echte originelen aan je voeten hebt.
  • Op de tong en in het hielgedeelte moet een Converse All Star inscriptie staan.
  • Verder moet er een Converse inscriptie zijn op de binnenzool.
  • In het enkelgedeelte is er een logo in een cirkel, dat op beide schoenen aanwezig is.
  • Het origineel kan ook worden herkend aan de afwerking. De randen van de schoenen zijn volledig recht, terwijl de zool van rubber moet zijn en stevig.
  • Of je nu Converse sneakers koopt in een fysieke winkel of online, ze moeten verpakt zijn in een originele doos.